Tohle prostě musíte ochutnat! Wonton, Wanton, Huntun, Wan Tan.. anebo jednoduše čínský knedlíček. Tradičně spojovaný s vývarem. V Číne ovšem můžete ochutnat mmnoho jeho variant. V dnešním receptu najdete variantu na knedlíčky s náplní vepřovou, stejně tak i vepřový vývar.
Když tak zpětně recept pročítám, není to opravdu žádná "rychlovka".. Na druhou stranu, vůbec nic složitého.
Suroviny jsou běžně dostupné i v našich supermarketech, nemusíte se tedy bát, že Vám bude něco chybět. Jediným problémem může být sehnat Wonton těsto na knedlíčky. Ovšem právě tahle specialita obsahuje pouze 4 suroviny a vsadím se, že všechny najdete doma. Recept na těsto najdete o pár centimetrů níž a je vlastně dost podobný třeba tomu na italské ravioli..
No a když zdoláte těsto, po jeho kroucení a motání do šílených tvarů, u kterých se opravdu navztekáte, (a mám pocit, že pokud nejste Číňan, nebo nemáte speciální kurz právě na tohle tvarování, tak knedlíčky stejně nikdy nebudou vypadat podle Vašich představ) tak pak už je to vážně brnkačka.. ☺
Suroviny na Wonton knedlíčky
Těsto
- 310 g hladké mouky
- 1 vejce
- 1/2 - 3/4 sklenice studené vody
- škrob na podsypání
Náplň
- 500 g mletého vepřového masa
- 1 vejce
- 1/4 hlávky bílého zelí
- 3 jarní cibulky
- 4 stroužky česneku
- 4 lžíce světlé sojové omáčky
- 2 lžíce tmavé sojové omáčky
- 3 cm zázvoru
- kapka sezamového oleje
Postup
Těsto Wonton můžete koupit už hotové, pokud ale tuhle možnost nemáte, není problém si těsto připravit doma. Do mísy nasypeme hladkou pšeničnou mouku, přidáme sůl, vejce a postupně přiléváme vodu. Těsto je nejlepší zpracovat ručně, a to doslova. Hezky tedy "hňácáme" do té doby, než bude krásně pružné - podle potřeby přidáváme vodu, případně mouku. Hotové těsto zabalíme do fólie a necháme odpočinout 45 - 60 minut.
Mezitím si připravíme náplň - smícháme mleté vepřové maso, vejce, olej, nadrobno nasekané zelí a jarní cibulku, ochutíme prolisovaným česnekem, nastrouhaným zázvorem a sojovými omáčkami.
Uleželé těsto rozdělíme na několik dílů, a to z toho důvodu, aby se nám lépe válelo. Každou část vezmeme, podsypeme škrobem a vyválíme na co nejtenčí - skoro průhlednou placku, z které následně pomocí vykrajovátka nebo například skleničky vykrájíme kolečka. Pokud se jako já rozhodnete nejdříve rozkrájet celé těsto, a až následně začít plnit, nezapomeňte každé kolečko pořádně posypat než na něj položíte další, ač se to nezdá, rády se lepí k sobě.
Do středu kolečka dáme lžičku náplně, těsto uchopíme do jedné ruky a druhou začneme po okraji skládat do harmoniky, nakonec zatočíme a přimáčkneme - vzniknou nám knedlíčky ve tvaru měšce. Pokud si netroufáte na měšce, stačí těsto s náplní přeložit napůl a pořádně přimáčknout okraje, pokud naopak chcete být víc kreativní na internetu naleznete spoustu dalších videonávodů jak knedlíčky "poskládat".
Nyní můžeme přejít k tepelné úpravě. Pokud máte doma bambusový pařák, připravte knedlíčky na něm. Samozřejmě se dá obejít i bez něho - knedlíčky můžete připravit na klasickém pařáčku, a nebo uvařit ve vodě - v některých receptech se uvádí vaření přímo ve vývaru, ovšem je dost pravděpodobné, že knedlíčky vývar zakalí.
Taakže raději vaříme zvlášť - do hrnce nalijeme vodu a přivedeme k varu, nyní vložíme knedlíčky a přilijeme cca 50 - 70 ml studené vody, počkáme než se voda začne vařit a proces se studenou vodou zopakujeme, no a pak ještě jednou. Když potřetí přilijeme studenou vodu a voda následně začne vřít, měly by naše knedlíčky vyplavat na povrch. Doba celého vaření by měla trvat plus minus deset minut.
Knedlíčky wonton se dají podávat i samotné, tedy ne jako součást polévky. Většinou se ale na povrchu osmaží a následně se namáčí do výrazných omáček.
Suroviny na polévku
- 2,5 l masového vývaru (nejlépe z vepřového masa)
- 2 mrkve
- jarní cibulky
- 1 lžíce světlé sojové omáčky
- 1 lžíce rybí omáčky
- 3 cm zázvoru
- sušený koriandr
- chilli paprička
- 100 g rýžových nudlí (tenkých vlasových)
Postup
Na polévku s wonton knedlíčky (podobně jako u většiny asijských polévek) je potřeba opravdu silný vývar. Jelikož jsme naše knedlíčky naplnili masem vepřovým, bylo by dobré udělat ze stejného masa i vývar. Připravte si tedy (klidně den předem) silný, mastný, pooomaluu tažený, vepřový vývar.
Další věc, která je potřeba uvařit zvlášť předem jsou rýžové nudle. Ty totiž vkládáme až těsně před podáváním do misek, a vývarem zaléváme až následně.
Pokud máme vývar, knedlíčky i nudle, můžeme začít "ochucovat".
Je možné, že i když spotřebujete všechno těsto na knedlíčky, směs masa a zeleniny na naplnění Vám zbyde.. Jednou z možností je maso zamrazit, tou druhou přidat do polévky, což vůbec není od věci, záleží na Vás.
Máme tu zeleninu - na tenké proužky si nakrájíme mrkve, na kolečka jarní cibulku, obojí vložíme do vývaru a necháme povařit přibližně 10 minut. Spolu se zeleninou vložíme do vývaru kousek čerstvého zázvoru, který ale před podáváním z polévky vyndáme!
Před koncem vaření nalijeme do polévky lžíci světlé sojové omáčky, dosolíme lžící rybí omáčky a podle chuti přidáme koriandr a čerstvou chilli papričku. Samozřejmě nesmíme zapomenout vložit do polévky naše wonton knedlíčky a nechat prohřát.
Ovšem.. na konci ještě nejsme :D.. Důležitým krokem je samozřejmě servírování. Do misky nandáme připravené rýžové nudle, zalijeme vývarem - na porci tak se třemi wonton knedlíčky. Navrch nakrájíme čerstvou nať z jarní cibulky, a pokud se nebojíte můžete přidat i kousek čerstvé chilli papričky.
Jelikož jsou v polévce jak nudle, tak masové wonton knedlíčky je polévka hutná a každopádně Vás zasytí. Klidně by se tedy dala považovat za hlavní chod.
Dobrou chuť
N. ♥
Žádné komentáře:
Okomentovat