Dýně - kompoty, džemy, říkáte si.. nic pro mě. A co takhle vyzkoušet Hokaido? Dýně Hokaido by se dala nazvat vitamínovou bombou, v letních měsících si ji můžete vypěstovat na vlastní zahrádce a v kuchyni se dá připravit hned na několik způsobů. Přílohy, omáčky, saláty a moje nejoblíbenější - polévky.
- 1 menší cibule
- 1-2 mrkve
- 1/2 dýně hokaido
- 1 plechovka kokosového mléka
- šťáva z 1/2 limetky
- koriandr (čerstvý nebo sušený)
- špetka chilli
- dýňová semínka, jarní cibulka (na ozdobu)
Postup
Na kostičky nakrájíme cibuli, mrkev i dýni, zalijeme vodou a necháme uvařit do měkka. Vodu z uvařené zeleniny částečně slijeme a zeleninu rozmixujeme na husté pyré. Pyré vrátíme zpět na plotnu a rozředíme kokosovým mlékem. Teď už stačí jen dochutit - přidáme šťávu z limetky (ta vyváží chuť nasládlé dýně), nasekaný koriandr (nebo špetku sušeného), chilli podle chuti a případně dosolíme. Zdobit můžeme čerstvou jarní cibulkou nebo opraženými dýňovými semínky. Polévku skvěle dochutí (i dozdobí) kapka dýňového oleje.
Dobrou chuť
N. ♥
Žádné komentáře:
Okomentovat