BOEUF BOURGUIGNON


Boeuf bourguignon je tradiční francouzský recept - velmi pomalu připravované hovězí maso na červeném víně. V dnešní době má tento recept už spoustu různých podob. Se žampiony - bez nich, se slaninou, přidat můžete i červenou řepu, hovězí vývar, koňak. Já Vám ho představím tak, jak se vaří u nás. Kromě vaření na plotně můžete k přípravě použít železný hrnec a hovězí nechat pod pokličkou dusit v troubě.


Suroviny
  • 750 g hovězího zadního (může být kližka, líčka, co máte radši)
  • 2 větší mrkve
  • 1 cibule
  • 1/3 celeru
  • 1 petržel
  • žampiony (dá se i bez nich)
  • rajčatová passata
  • 600 ml červeného vína (z oblasti bourgogne)
  • hladká mouka
  • máslo
  • olivový olej
  • bobkový list
  • nové koření
  • pepř
  • sůl

Postup
Mrkve, celer, petržel a žampiony nakrájíme na kostičky a orestujeme na rozpuštěném másle s olivovým olejem. Mezitím, co se restuje zelenina, nakrájíme na kostičky maso - osolíme, opepříme a přidáme do hrnce se zeleninou. Maso necháme zatáhnout a následně směs lehce zaprášíme moukou. Do hrnce přidáme 4 - 6 lžic rajčatové passaty (můžete nahradit obyčejným rajským protlakem), zalijeme červeným vínem, nakonec nasypeme pár kuliček nového koření a dva bobkové listy. Maso se zeleninou přiklopíme a necháme na mírném ohni vařit 2 - 3 hodiny (až do změknutí masa a zhoustnutí omáčky).
Boeuf bourguignon podáváme s bramborovou kaší, nebo se šťouchanými brambory. Na dozdobení použijeme bylinky a pár kostiček zeleniny zprudka orestované na másle (zůstane krásně křupavá).


Dobrou chuť
N. ♥

Žádné komentáře:

Okomentovat