Boeuf bourguignon je tradiční francouzský recept - velmi pomalu připravované hovězí maso na červeném víně. V dnešní době má tento recept už spoustu různých podob. Se žampiony - bez nich, se slaninou, přidat můžete i červenou řepu, hovězí vývar, koňak. Já Vám ho představím tak, jak se vaří u nás. Kromě vaření na plotně můžete k přípravě použít železný hrnec a hovězí nechat pod pokličkou dusit v troubě.
Suroviny
- 750 g hovězího zadního (může být kližka, líčka, co máte radši)
- 2 větší mrkve
- 1 cibule
- 1/3 celeru
- 1 petržel
- žampiony (dá se i bez nich)
- rajčatová passata
- 600 ml červeného vína (z oblasti bourgogne)
- hladká mouka
- máslo
- olivový olej
- bobkový list
- nové koření
- pepř
- sůl
Postup
Mrkve, celer, petržel a žampiony nakrájíme na kostičky a orestujeme na rozpuštěném másle s olivovým olejem. Mezitím, co se restuje zelenina, nakrájíme na kostičky maso - osolíme, opepříme a přidáme do hrnce se zeleninou. Maso necháme zatáhnout a následně směs lehce zaprášíme moukou. Do hrnce přidáme 4 - 6 lžic rajčatové passaty (můžete nahradit obyčejným rajským protlakem), zalijeme červeným vínem, nakonec nasypeme pár kuliček nového koření a dva bobkové listy. Maso se zeleninou přiklopíme a necháme na mírném ohni vařit 2 - 3 hodiny (až do změknutí masa a zhoustnutí omáčky).
Boeuf bourguignon podáváme s bramborovou kaší, nebo se šťouchanými brambory. Na dozdobení použijeme bylinky a pár kostiček zeleniny zprudka orestované na másle (zůstane krásně křupavá).
Dobrou chuť
N. ♥
Žádné komentáře:
Okomentovat