Není nic lepšího než domácí chleba, voňavý, teplý, čerstvě vytažený z trouby.. Tenhle cibulový Vám nezabere mnoho času, kyne pouze hodinu, a zároveň je pečený z běžně dostupných surovin. Místo cibule můžete vyzkoušet přidat sušená rajčata, česnek, tymián, nebo třeba vařenou bramboru.
Suroviny
- 300 g hladké mouky
- 150 g žitné chlebové mouky
- 25 g droždí
- 50 ml mléka
- 200 ml vlažné vody
- 2 cibule
- olivový olej
- sůl
- cukr
- majoránka
Postup
Mléko zahřejeme na 37 stupňů, přidáme čerstvé nadrobené droždí, lžičku cukru a necháme vzejít na teplém místě.
Cibule si nakrájíme na kostičky a restujeme dozlatova na olivovém oleji (olejem nešetříme).
V míse smícháme obě mouky, sůl, majoránku, zalijeme vlažnou vodou, přidáme kvásek a cibuli a uhněteme hladké těsto. Těsto přeneseme do vymazané chlebové formy a necháme 40 - 60 minut odpočívat pod utěrkou. Nakynutý chléb pečeme v troubě vyhřáté na 180 stupňů, přibližně 45 minut. V průběhu pečení ho potíráme vlažnou vodou.
Upečený chléb necháme před krájením mírně vychladnout.
Dobrou chuť
N. ♥
Žádné komentáře:
Okomentovat