NORSKÉ BOCHÁNKY


Norské bochánky neboli Norwegian Boller jsou typickým norským, sladkým pečivem z kynutého těsta. Boller bych přirovnala chutí k českému mazanci, tvarem k burgerovým bulkám. Tradičně se podávají plněné čokoládou, rozinkami a především kardamonem. U nás se podávaly netradičně - plněné spoustou sladkého krému a ovoce.


Bochánky
  • 300 ml mléka
  • 30 g čerstvých kvasnic
  • 75 g rozpuštěného másla
  • 40 g cukru
  • 2 vejce (jedno na potření)
  • 560 g hladké mouky
  • 2 lžičky kypřícího prášku
  • 1 lžička kardamonu (navíc kousky čokolády nebo hrozinek)
  • špetka soli
1. vrstva krému
  • vanilkový puding
  • 300 ml mléka
  • 2 lžíce vanilkového cukru
  • 150 g másla
2. vrstva krému
  • 400 ml 40% šlehačky
  • moučkový cukr
Na ozdobu (v mém případě)
  • jahody
  • banán
  • vlašské oříšky
Postup
Mléko zahřejeme přibližně na 37 stupňů (nesmí být horké - přibližně je to teplota lidského těla), přidáme nadrobené droždí a necháme vzejít na teplém místě. Mezitím smícháme mouku s kypřícím práškem, přidáme cukr, špetku soli, kardamon, rozpuštěné máslo a vejce (můžeme přidat i hrozinky, nebo kostičky čokolády - někdo bochánky s přidanou čokoládou už neplní), opatrně přilijeme směs mléka a droždí a uhněteme hladké a pružné těsto (nejlépe v robotu). Vypracované těsto dáme na 45 - 60 minu kynout na teplé místo.
Mezitím, co nám těsto kyne si připravíme krém. V polovině mléka rozmícháme pudingový prášek a vanilkový cukr, zbytek mléka přivedeme k varu, následně do něj vlijeme puding a za stálého míchání necháme zhoustnout. Takto připravený puding necháme zchladnout při pokojové teplotě, naopak máslo necháme na pokojovou teplotu zahřát. Vychladlý vanilkový puding vyšleháme s máslem na hladký krém a můžeme dát chladit do lednice.
Předehřejeme si troubu na 220 stupňů. Z těsta vytvoříme 8 - 12 kousků a vytvarujeme hladké bochánky (těsto rozdělíme podle toho, jak chceme mít bochánky velké, z této dávky jsem "vykoulela" 9 bochánků a byly opravdu pořádné, měli jsme problém na ně otevřít pusu ☻). Bochánky necháme ještě 20 minut nakynout, potřeme rozšlehaným vajíčkem (spíše žloutkem) a pečeme přibližně 10 minut. Upečené bochánky necháváme chladnout pod utěrkou (zůstanou pak krásně měkké).
Když bochánky vychladnou, můžeme začít plnit - uprostřed rozřízneme a pomocí zdobicího sáčku (nebo klidně jen lžící) naneseme první vrstvu vanilkového krému na spodní část bochánku. Druhá vrstva krému je šlehačka vyšlehaná (opravdu do tuha) s cukrem. Na šlehačku poklademe ovoce (já zvolila jahody a banán - bochánky s banánem jsem ještě zasypala namletými vlašskými oříšky) a přiklopíme. Navrch můžeme pocukrovat moučkovým cukrem a ozdobit použitým ovocem.


Dobrou chuť
N. ♥

2 komentáře: