Dlouho vydrží, skvěle chutnají, hodí se k mnoha příležitostem. Když si s nimi vyhrajete jsou to navíc i krasavci.
Klasický hermelín - naše verze poněkud pikantnější, "chlapská" dalo by se říct.. Prostě něco, co všichni určitě dobře znáte. Balkánský sýr.. olivy, oregano, rajčata.. pokud máte rádi řeckou kuchyni, tohle si zamilujete. No a nakonec mozzarella - mezi nakládanými poněkud neznámá, troufám si ale říct, že Vás určitě osloví tak jako ti předchozí krasavci.
V lednici by měly vydržet klidně 14 dní.. záleží na tom, jestli to vydržíte Vy ☺
Suroviny
Nakládaný hermelín
- 2 hermelíny
- 1 větší cibule
- feferonky
- 4 stroužky česneku
- petrželka
- šalvěj
- sůl
- pepř
- řepkový olej
Nakládaný balkánský sýr
- 2 balení balkánského sýru
- černé olivy
- rajčata
- oregano, bazalka
- olivový olej
Nakládaná mozzarella
- 3 velké mozzarelly
- 4 velká rajčata
- bazalka
- balzamikový ocet
- sůl
- pepř
- olivový olej
Postup
U všech druhů sýru je postup převážně stejný. Důležité je zvolit dobře uzavíratelnou sklenici, co nejvíce do ní upěchovat suroviny a nakonec zalít olejem až po okraj.
Hermelín: Každý sýr rozkrojíme na 3 plátky, cibuli na kolečka, následně nasekáme bylinky, česnek a feferonky. A skládáme.. Hermelín, sůl, pepř, bylinky, cibule, česnek, feferonky,.. a znova a znova dokud není sklenice plná. Nakonec zalijeme řepkovým olejem, zaklapneme (uzavřeme) a dáme do lednice naležet.
Balkánský sýr: Tento typ krájíme na větší kostky (sýr má tendenci se drobit), černé olivy rozkrájíme na půlky, rajčata na kostičky (množství oliv i rajčat záleží na vaší chuti), bylinky nasekáme (můžou být i sušené). A opět vrstvíme - balkán, bylinky, rajčata, olivy. V tomhle případě není nutné používat další koření, balkánský sýr je slaný až dost a skvěle si vystačí se samotnými bylinkami. Nakonec zalijeme olivovým olejem - k těmto surovinám se přeci jen hodí víc, než ten řepkový.
Mozzarella: Uděláme vlastně takový caprese ve sklenici, které (snad a.. jak komu :D) vydrží déle než klasický salát. Mozzarellu natrháme, rajčata nakrájíme na proužky, bazalku nakrájíme - nemusí být úplně na jemno. Navrstvíme a na každou vrstvu přidáme špetku soli, pepře a balzamika. Skleničku opět zalijeme olivovým olejem a uložíme do lednice.
Sýry by se měly uležet minimálně 3 - 4 dny. Podáváme s bílým pečivem, chlebem nebo opečenou bagetkou.
Dobrou chuť
N. ♥
Žádné komentáře:
Okomentovat