BURGEROVÉ BULKY


Opravdu dlooooouho jsem hledala správný recept na bulku, která by mi vážně chutnala.. Nakonec jsem jich spoustu nakombinovala, přizpůsobila a vytvořila recept vlastní. 
Burgerová bulka nesmí být příliš měkká, aby se nerozmáčela náplní.. Ale ani moc tvrdá, ani příliš velká, ani malá.. Prostě tak akorát - na povrchu zlatá a křupavá, uvnitř s měkkou a nadýchanou střídkou. V receptu se mému ideálu pokusíme alespoň přiblížit.
Pokud Vám "burgerovky" zbydou, můžete je použít jako klasickou housku, nebo klidně zabalit do pytlíku a šoupnout do mrazáku, kde přečkají do příštího grilování ☺..

Suroviny
  • 500 g hladké mouky
  • 160 ml vlažného mléka
  • 25 g čerstvého droždí
  • 75 g rozpuštěného másla
  • 2 vejce (1 na potření)
  • 2 lžičky cukru krystal
  • 1 lžička soli
  • sezam na posypání (nemusí být)

Postup
Mléko si zahřejeme na 37 stupňů, přidáme cukr a rozdrobené droždí - necháme pod utěrkou na teplém místě vzejít.
Do mísy nasypeme mouku, přidáme sůl, vajíčko a rozpuštěné máslo, nakonec přilijeme kvásek. Těsto uhněteme - nejlépe v robotu - musí být jednotné a pružné. Hotové těsto zakryjeme potravinářskou fólií a utěrkou a necháme v teple kynout 60 minut.
Vykynuté těsto přendáme na vál a rozdělíme na 8 - 9 stejných dílů, každý dílek na válu za pomoci dlaně vykoulíme do tvaru bulky (těsto musíme zpracovávat opravdu silou, aby vznikla krásně hladká a ucelená kulička). Bulky přendáme na plech vyložený pečícím papírem a necháme pod fólií odpočinout dalších 20 minut.
Mezitím, co nám housky kynou, si rozpálíme troubu na horní i spodní ohřev - na 210 stupňů. Bulky potřeme vajíčkem, můžeme posypat sezamem a pečeme 15 - 20 minut (záleží na troubě, prostě dozlatova ☺).
Upečené bulky ještě teplé přikryjeme utěrkou a necháme vystydnout - budou pak krásně měkké.



Dobrou chuť
N. ♥

Žádné komentáře:

Okomentovat