HOVĚZÍ BURGER


Jedna z neodmyslitelných součástí léta.. A hned ve třech variantách. 
Za mě je jednoznačným, i když trochu neobvyklým vítězem kombinace hrušky a gorgonzoly. Ne každý má však rád sýr s modrou plísní, nebo třeba kombinaci slaného a sladkého. No a právě proto tu máme další varianty. 
Pro ty, kteří nemají rádi změny je tu klasika se sýrem chedar a křupavou slaninkou, kde nechybí ani salát, rajčata, nebo karamelizovaná cibulka. A do třetice všeho dobrého tu máme jednu odlehčenou, dalo by se říci italskou verzi se svěží salsou z rajčat, grilovaným lilkem, mozzarellou a zakysanou smetanou.
Tak co, který si vyberete Vy? ☺

Suroviny na burger
  • hovězí maso (čerstvě namleté, 150 - 180 g na jednu porci)
  • vejce (jedno vejce vystačí přibližně na 600 g masa)
  • sůl
  • pepř
  • olivový olej

Postup
Hovězí maso nameleme, přidáme vajíčko a propracujeme. Vytvoříme burgery o hmotnosti 150 - 180 g, syrový burger by měl být o pár centimetrů širší než burgerová bulka - při grilování se speče. Maso z každé strany osolíme, opepříme a lehce potřeme olejem (těsně před grilováním) grilujeme z obou stran až do stupně propečenosti, který máte rádi (v našem případě 3 - 4 minuty z každé strany, následně můžete na chvíli přiklopit).

CHEDAR & SLANINA
  • hovězí burger
  • burgerová bulka - recept na domácí bulky najdete zde
  • majonéza
  • listy salátu
  • rajče
  • chedar
  • slanina
  • cibule
  • třtinový cukr

Postup
Rozpálíme gril, kde grilujeme maso podle postupu výše. Burgerovou housku rozkrojíme a zevnitř obě půlky opečeme. Opečeme plátky slaniny, cibuli nakrájíme na kolečka, necháme na grilu změknout a lehce posypeme cukrem, aby zkaramelizovala.
Dokud je maso ještě na grilu, přiložíme na něj plátek chedaru a necháme rozpustit. Spodní část bulky pomažeme majonézou, poklademe listy salátu, přidáme zkaramelizovanou cibulku, maso se sýrem, plátky rajčat, dozlatova opečenou slaninku a nakonec přiklopíme druhou stranou bulky, kterou samozřejmě také pomažeme majonézou. Burger můžeme zajistit párátkem, aby nám náplň při jídle nevypadávala.. Spoustu starostí budete mít jen s tím, abyste na tohohle velikána otevřeli pusu! :D


HRUŠKA & GORGONZOLA
  • hovězí burger
  • burgerová bulka
  • tatarská omáčka
  • listy salátu
  • plátky hrušky
  • gorgonzola
  • slanina
  • třtinový cukr
  • sůl
  • pepř

Postup
Opečení bulky, slaniny a ogrilování masa je samozřejmě samozřejmostí jako v předešlém receptu :D. Ovšem asi nejdůležitější věc v receptu na tenhle netradiční burger, je správné zpracování hrušky. Hrušku (i se slupkou) nakrájíme na tenké plátky. Každý plátek posypeme z obou stran třtinovým cukrem a vložíme na gril - na jeden burger nám postačí tři plátky. Hrušku pomalu grilujeme až doměkka, když je hotová, lehce ji opepříme a osolíme. 
Na grilujícím se mase necháme rozpustit gorgonzolu a můžeme skládat. Spodní část housky potřeme tatarskou omáčkou, poklademe salát, opečenou hrušku, maso se sýrem, slaninu, přidáme tatarku a přiklopíme. 
Možná Vás zaráží kombinace tatarky, hrušky a gorgonzoly, ale věřte, že pokud vyzkoušíte, opravdu nebudete litovat.


RAJČE & MOZZARELLA
  • hovězí burger
  • burgerová bulka
  • rajčata
  • bazalka
  • olivový olej
  • zakysaná smetana
  • mozzarella
  • lilek
  • sůl
  • pepř

Postup
Housku už dávno opékáme, maso grilujeme.. Na gril teď přihodíme plátek lilku lehce (opravdu lehce!) potřený olivovým olejem. No a mezitím, nebo ještě lépe nějakou tu hodinku předem si připravujeme rajčatovou salsu. Rajče nakrájíme na velmi drobné kostičky, přidáme k němu nasekanou bazalku, sůl, pepř a zakápneme olivovým olejem - necháme odležet v ledničce, chutě se lépe propojí. 
Zakysanou smetanu smícháme se zbylou bazalkou, solí a pepřem a vzniklou směsí potřeme bulku.
Nyní přichází na řadu náš oblíbený salát, rajčatová salsa, maso s mozzarellou, grilovaný lilek (který jsme samozřejmě po sundání z grilu osolili a opepřili) a už jen připravená "majonéza" a vrchní díl burgerové bulky.

Všechny varianty můžeme servírovat s domácími hranolky, nebo doplnit třeba o salát. Každopádně i podávání samotného burgeru má své výhody.. Ti "šikovnější" si třeba zvládnou pochutnat hned na dvou nebo třech variantách během jednoho chodu :D..


Dobrou chuť
N. ♥

Žádné komentáře:

Okomentovat