DOMÁCÍ PIZZA


Jako milovník všeho dobrého jsem samozřejmě taky příznivcem všech časopisů o vaření. A tak mě nejnovější Gurmet inspiroval k výrobě domácí pizzy. Dovolila jsem si recept na těsto trochu poupravit a základy zvolila podle toho, co nám chutná. Sice se to nemá, ale musím se pochválit :D, těsto bylo opravdu tenké, křehké a krásně křupavé. 
V receptu nově najdete i fotky některých použitých surovin ☺

Suroviny na těsto
  • 250 g mouky (125 g hladká + 125 g polohrubá)
  • 3 lžíce olivového oleje
  • 1 lžička soli
  • 125 ml vlažné vody
  • 20 g droždí

Šunková pizza s olivami - Prosciutto e olive
  • Sugo alle olive (rajčatový základ s černými olivami - lze použít klasicky rajčata s nakrájenými olivami)
  • šunka
  • mozzarella
  • bazalka

Cibulová pizza se slaninou
  • 100 - 150 ml smetany
  • 1 vrchovatá lžíce hladké mouky
  • oregano
  • gouda
  • slanina
  • bílá cibule


Postup
Nejdřív si připravíme těsto. Do mísy nasypeme obě mouky, přidáme nadrobené droždí, olivový olej, sůl a vlažnou vodu. Vypracujeme těsto, opravdu důkladně, aby se ingredience propojily a těsto bylo krásně vláčné. Vypracované těsto zabalíme do potravinářské fólie a dáme kynout do lednice. Ve většině receptů na domácí pizzu se uvádí doba kynutí asi 12 hodin - do druhého dne/ přes noc, já těsto nechala v lednici pouze 3 hodiny a musím říct, že nakynulo opravdu krásně (až tak, že uteklo z fólie a utiskovalo ostatní potraviny :D).
Uvedené množství mi vyšlo přesně na dvě pizzy - jedna tedy klasicky s tomatovým základem, druhá smetanová.
Těsto vyválíme tak, aby bylo opravdu tenké (snažila jsem se o klasický kruhový tvar, ale myslím, že ta domácí může být klidně na plech - takže obdélník). Vyválené těsto přendáme na pečící papír a než začneme "ochucovat" myslím, že je správný čas rozpálit troubu - horní i spodní ohřev na 250 stupňů, v troubě rovnou necháme rozpálit i plech na kterém budeme péct.

Šunková s olivami: Na vyválený plát těsta naneseme vrstvu suga (případně rajčat a oliv), natrháme šunku a mozzarellu (v surovinách jsem neuváděla množství, každý má rád přeci jen jinak "bohatou" pizzu). Nyní přeneseme pizzu i s pečícím papírem na rozpálený plech do trouby (nejlépe je přenášet asi ve dvou, trouba je opravdu horká a plech má tendenci se zasouvat, navíc pizza je měkká a nepřenáší se zrovna snadno, můžete si pomoci také druhým plechem, na kterém těsto dopravíte k troubě). Pečeme přibližně 10 minut - okraje by měly zezlátnout. Ještě teplou pizzu rozkrájíme a doplníme o čerstvou bazalku. No a můžeme podávat



Cibulová se slaninou: Postup je samozřejmě úplně stejný jako u první pizzy. Na rozválené těsto nyní ale natřeme smetanu, do které jsme přidali lžíci mouky (aby se tolik neroztékala a nerozmáčela těsto) a sušené oregano. Když máme potřeno základem, posypeme cibulí nakrájenou na měsíčky, natrhanou goudou a slaninou. Přendáme do trouby a pečeme opět 10 minut.


Dobrou chuť
N. ♥


Žádné komentáře:

Okomentovat