A co dnes večeříte vy? Dobře, dobře.. anglický muffin je spíš snídaňová záležitost, ale když Vám chutná, proč si ho nedat i k večeři ☺..
Dalo by se říct, že je to takový menší chleba z kynutého těsta, který si skvěle rozumí třeba s vejci a slaninou. Samozřejmě ho můžete podávat i na sladko. Původně se prodával jen tak, v polovině rozkrojený a pomazaný obyčejným máslem. Dnes je tou nejznámější verzí asi McMuffin z Mc Donald's. A tou nejchutnější verzí? Každopádně ten, který si připravíte doma vy sami.
Suroviny
- 280 g hladké mouky
- 30 g instantní bramborové kaše
- 25 g čerstvého droždí
- 200 ml mléka
- 1 vejce
- 60 g másla
- 2 lžíce cukru
- 1 lžička soli
Postup
Odlijeme přibližně polovinu mléka, tu zahřejeme, přidáme cukr a nadrobíme droždí, přikryjeme a necháme 5 minut na teplém místě. Zbytek mléka smícháme s vejce a s rozpuštěným máslem (máslo nesmí být moc horké). V míse smícháme hladkou mouku, sůl a instantní bramborovou kaši (ta podpoří následné opékání, muffin pak bude krásně křupavý).
Když máme vzešlý kvásek, můžeme všechny ingredience smíchat dohromady a vypracovat (na můj vkus poněkud lepivější) těsto. Vypracované těsto přikryjeme fólii, utěrkou a necháme kynout v teple 60 minut.
Po hodině kynutí už to jde rychle, těsto vyválíme na 1 - 1,5 cm silnou placku, z které vykrájíme kolečka. Rozpálíme si pánev (žádný tuk není potřeba), každé kolečko posypeme hrubou moukou a můžeme opékat. Na střední teplotu - z každé strany cca 4 - 5 minut (prostě dozlatova, i když v našem případě spíš do hnědočerna :D)
Opečené muffiny můžeme rozříznout (uvnitř ještě opéct) a následně plnit sázenými nebo míchanými vejci, slaninou, cheddarem, můžeme použít i maso nebo klidně zeleninu.
Dobrou chuť
N. ♥
Žádné komentáře:
Okomentovat