TVAROHOVÉ KOLÁČKY


Tvarohové koláčky musí mít rád snad úplně každý. Nejlepší jsou samozřejmě ty, co pečou naše babičky, ale zas tak těžké to není a myslím, že tento recept zvládne úplně každý - a nemusí být jen tvarohové, ale i ovocné, s mákem, s povidly, ořechy.. 
Nemůžete si u hotových koláčků vybrat, kterou náplň zvolit a nejradši byste si nacpali do pusy hned dva najednou? U těch dvojctihodných to není tak úplně problém. Dovnitř koláčku zabalíte tvaroh a navrch přidáte povidla, anebo naopak, záleží jenom na Vás. A navíc, kdo by odolal té vrstvě drobenky..

Suroviny

Těsto
  • 150 g polohrubé mouky
  • 350 g hladké mouky
  • 70 g cukru krystal
  • 3 žloutky
  • 250 ml mléka
  • 30 g čerstvého droždí
  • 40 g rozpuštěného másla
  • 3 lžíce oleje
Náplň
  • 250 g tvarohu (měkkého, v pozlátku)
  • 1 žloutek
  • 1 sáček vanilkového cukru
  • cukr krystal na doslazení
Drobenka
  • 70 g másla
  • 70 g hrubé mouky
  • 70 g cukru krystal
Na dokončení
  • 1 vejce na potření
  • máslo
  • rum


Postup
Zahřejeme mléko, přidáme nadrobené droždí a necháme vzejít kvásek. V jedné misce smícháme sypké suroviny, ve druhé ty tekuté. K sypkým surovinám přidáme kvásek i tekutou směs a vypracujeme hladké těsto, které přikryjeme utěrkou a necháme kynout asi jednu hodinu.
Mezitím, co kyne těsto, si připravíme náplň. Smícháme tvaroh, vanilkový cukr a žloutek, podle chuti můžeme cukr přidávat (pokud se náplň zdá moc hustá, můžeme přidat mléko - ne moc, tvaroh by neměl téct).
Nyní můžeme připravit drobenku. Máslo nakrájíme na kostičky, přidáme k němu cukr a hrubou mouku. Teď je čas zapojit ruce a všechno společně pořádně "prohňácat".
Vykynuté těsto vyválíme a za pomoci skleničky vykrájíme asi centimetr vysoká kolečka. Do středu každého kolečka dáme tvarohovou náplň, zabalíme - vznikne kulička, kterou rozplácneme, uděláme doprostřed důlek, kam dáme opět malou lžičku náplně a zasypeme drobenkou (koláče můžeme plnit povidly i mákem, navrch můžeme použít ovoce).
Okraje hotových koláčů potřeme rozšlehaným vajíčkem. Pečeme na 190 stupňů 15 - 20 minut (každá trouba přeci jen peče jinak, koláčky jsou hotové, když okraje zezlátnou).
Upečené koláče ještě teplé potřeme rozpuštěným máslem a rumem (zůstanou pak krásně vláčné a navíc voní po rumu ☺).



Dobrou chuť
N. ♥

Žádné komentáře:

Okomentovat