Tvarohové koláčky musí mít rád snad úplně každý. Nejlepší jsou samozřejmě ty, co pečou naše babičky, ale zas tak těžké to není a myslím, že tento recept zvládne úplně každý - a nemusí být jen tvarohové, ale i ovocné, s mákem, s povidly, ořechy..
Nemůžete si u hotových koláčků vybrat, kterou náplň zvolit a nejradši byste si nacpali do pusy hned dva najednou? U těch dvojctihodných to není tak úplně problém. Dovnitř koláčku zabalíte tvaroh a navrch přidáte povidla, anebo naopak, záleží jenom na Vás. A navíc, kdo by odolal té vrstvě drobenky..
Těsto
- 150 g polohrubé mouky
- 350 g hladké mouky
- 70 g cukru krystal
- 3 žloutky
- 250 ml mléka
- 30 g čerstvého droždí
- 40 g rozpuštěného másla
- 3 lžíce oleje
Náplň
- 250 g tvarohu (měkkého, v pozlátku)
- 1 žloutek
- 1 sáček vanilkového cukru
- cukr krystal na doslazení
Drobenka
- 70 g másla
- 70 g hrubé mouky
- 70 g cukru krystal
Na dokončení
- 1 vejce na potření
- máslo
- rum
Postup
Zahřejeme mléko, přidáme nadrobené droždí a necháme vzejít kvásek. V jedné misce smícháme sypké suroviny, ve druhé ty tekuté. K sypkým surovinám přidáme kvásek i tekutou směs a vypracujeme hladké těsto, které přikryjeme utěrkou a necháme kynout asi jednu hodinu.
Mezitím, co kyne těsto, si připravíme náplň. Smícháme tvaroh, vanilkový cukr a žloutek, podle chuti můžeme cukr přidávat (pokud se náplň zdá moc hustá, můžeme přidat mléko - ne moc, tvaroh by neměl téct).
Nyní můžeme připravit drobenku. Máslo nakrájíme na kostičky, přidáme k němu cukr a hrubou mouku. Teď je čas zapojit ruce a všechno společně pořádně "prohňácat".
Vykynuté těsto vyválíme a za pomoci skleničky vykrájíme asi centimetr vysoká kolečka. Do středu každého kolečka dáme tvarohovou náplň, zabalíme - vznikne kulička, kterou rozplácneme, uděláme doprostřed důlek, kam dáme opět malou lžičku náplně a zasypeme drobenkou (koláče můžeme plnit povidly i mákem, navrch můžeme použít ovoce).
Okraje hotových koláčů potřeme rozšlehaným vajíčkem. Pečeme na 190 stupňů 15 - 20 minut (každá trouba přeci jen peče jinak, koláčky jsou hotové, když okraje zezlátnou).
Upečené koláče ještě teplé potřeme rozpuštěným máslem a rumem (zůstanou pak krásně vláčné a navíc voní po rumu ☺).
Dobrou chuť
N. ♥
Žádné komentáře:
Okomentovat