MERUŇKOVÉ KNEDLÍKY


V lednici měkký tvaroh, na zahradě prvních deset zralých meruněk.. Jaký je plán? Uvařit meruňkové knedlíky. Ale co navrch, když tvrdý tvaroh zrovna není poruce? Vyzkoušejte křupavou cukrovo-skořicovou strouhanku. 
Na horký knedlík, zrovna vytažený z vody se strouhanka krásně nabalí a vytvoří křupavou "krustu". Vychladlé knedlíky, které se chystáte ohřát k večeři stačí strouhankou posypat a polít rozehřátým máslem. V každém případě tahle opravdu sladká strouhanka výborně doplní chuť nakyslých meruněk, možná dokonce lépe než tvrdý tvaroh. Posuďte sami ☺..

Suroviny
  • 1 vanička měkkého tvarohu (250 g)
  • 1 vejce
  • 1 lžička cukru moučka
  • 260 g hrubé mouky
  • 9 středně velkých meruněk
  • 50 g másla
  • 4 lžíce strouhanky
  • 3 lžíce cukru
  • 1 lžička skořice
  • meduňka, moučkový cukr, rozpuštěné máslo (na dokončení)


Postup
Do mísy vyklepneme tvaroh z vaničky, rozklepneme vajíčko a vytvoříme jednotnou hmotu. Přidáme cukr a začneme postupně přisypávat mouku. Zpracujeme na povrchu hladké, uvnitř lehce lepivé těsto - podle potřeby můžeme přidat mouku.
Těsto odložíme a pustíme se do vypeckování meruněk. Meruňku po obvodu rozkrojíme, otočíme jednou půlkou a z půlky druhé nožíkem odstraníme pecku.
Ještě před tím, než začneme meruňky balit, natočíme do hrnce vodu, kterou dáme vařit (trochu se to i rýmuje, ne? :D),
Z těsta uděláme 18 stejných dílů, vytvoříme kuličky, které rozplácneme a do každé placky zabalíme polovinu meruňky. Zabalenou meruňku v těstě ještě "zakoulíme", aby vznikl opravdu hladký knedlíček.
Pokud se nám už vaří voda, můžeme do ní vkládat knedlíky (záleží na velikosti hrnce, já vařila pro jistotu na dvě várky). Knedlíky vaříme přiklopené cca 8 minut, prostě dokud nevyplavou na povrch.
Než se knedlíky uvaří, připravíme si strouhanku. V hrnci necháme rozehřát máslo, přisypeme strouhanku - chvíli restujeme, přidáme cukr a skořici - opékáme dozlatova a dokřupava (se směsí stále mícháme, cukr, který zkaramelizuje se rád přichytává k hrnci).
Hotové knedlíky propícháme a každý (ještě horký) obalíme ve strouhance.
Servírujeme polité rozehřátým máslem, navrch posypané moučkovým cukrem a nasekanou meduňkou.


Dobrou chuť
N. ♥

2 komentáře:

  1. To černé pozadí na fotkách je opravdu hodně zajímavé, super fotky :) Pochokochala jsem se . A i bych si dala, budu muset někde koupit meruňky

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Mně se ta černá právě taky líbí, moooc děkuju! A knedlíky určitě vyzkoušej, u nás moc chutnaly, já teda úplně nemůžu posoudit, jelikož nejím meruňky :D ale funguje to třeba i s jahodama :)

      Vymazat