ZDRAVÉ DÝŇOVÉ TYČINKY


Začátek dýňové sezóny se pomalu blíží, a pokud i Vy jste tak jako já milovníci dýně Hokaido, jste tu teď správně. 
Jelikož na naší zahrádce se to nyní dýněmi jen hemží, rozhodla jsem se postupně přidat recepty na zpracování úplně celé dýně, a to včetně semínek a slupky. 
Pokud se tedy rozhodnete vyzkoušet tyhle zdravé tyčinky, rozhodně nevyhazujte slupku, které se před přípravou dýňového pyré zbavíte.. Jednoduše ji usušte, v příštích dnech Vás tu totiž čeká recept, kde slupku stoprocentně využijete.
Kromě dýňových tyčinek můžete na blogu už teď najít další recept, a to na jednoduchou dýňovou polévku.

Suroviny
  • 140 g hladké špaldové mouky (1 hrnek)
  • 140 g celých ovesných vloček (1 hrnek)
  • 250 g dýňového pyré (1 hrnek)
  • 60 g třtinového cukru (1/4 hrnku)
  • 100 ml mléka (1/2 hrnku - může být i sójové)
  • 30 g sušeného červeného ovoce (namočíme a necháme nabobtnat)
  • 15 g lněného semínka (hrstička)
  • 10 g chia semínek
  • 1 lžička kypřícího prášku
  • 1 lžička skořice
  • 1/2 lžičky muškátového oříšku
  • špetka citronové kůry


Postup
Než začneme zpracovávat dohromady všechny suroviny, musíme si připravit tu nejdůležitější - dýňové pyré. Vezmeme tak 1/4 větší dýně Hokaido, zbavíme ji všech semínek i kůry a nakrájíme na kostičky. Dýni vložíme do hrnce s vodou a necháme povařit až do úplného změknutí. Uvařené kostičky slijeme, necháme vychladnout a následně v robotu rozmixujeme na opravdu hladké pyré.
Nyní si můžeme vzít mísu a začneme tvořit těsto - do mísy nasypeme všechny suché suroviny - tedy mouku, vločky, semínka, kypřící prášek, cukr, skořici, muškátový oříšek a citronovou kůru. Přidáme dýňové pyré, namočené ovoce (v mém případě jahody, borůvky, rybíz, maliny, ostružiny, které jsem měla doma sušené, zalila jsem tedy vše vodou a nechala nasáknout asi 10 minut) - směs zamícháme a nakonec přilijeme mléko. Těsto by mělo být hutné, ne moc tekuté.
Troubu si pro začátek pečení předehřejeme na 180 stupňů. Těsto "nalijeme" do pekáčku vyloženého pečícím papírem (velikost pekáčku 25 x 15 cm - může být i větší, tyčinky pak budou tenčí) a vložíme do trouby na 30 minut. Po 30 minutách ztlumíme teplotu na 150 stupňů a pečeme dalších 20 minut.
Upečené těsto necháme zchladnout, stáhneme z pečícího papíru a rozkrájíme cca na 6 tyčinek.

No a teď už máte vlastně hotovo, pokud si ale chcete tyčinku vzít s sebou ať už do práce, školy, nebo někam na cesty můžete ji celou zabalit do pečícího papíru a po stranách převázat provázkem. Pro lepší držení stačí tyčinku zabalit a převázat pouze z jedné strany. Záleží jen na Vás jak si s balením tyčinek pohrajete, určitě se to ale vyplatí - nejen, že hezky vypadají, ale zabalené tyčinky samozřejmě i déle vydrží.



Dobrou chuť
N. ♥

Žádné komentáře:

Okomentovat