PUMPKIN SPICE

Jak jsem slíbila - dýňový recept č. 3. Tak trochu přivoláme podzim :D. No a právě tady můžete využít tu zbylou / přebytečnou dýňovou kůru.
Pokud budete chvíli hledat třeba po internetu, anebo v knížkách, najdete spooouustu variant Pumpkin Spice. A to ať už v podobě koření, nebo třeba i sirupů. Troufám si ale říct, že v žádném nenajdete jako součást právě dýni, po které je směs pojmenovaná.
A zrovna tohle mi přišlo jako "nedostatek". Když jsem tedy prvně koření i s dýňovou kůrou smíchala, byl to jen takový malý experiment. Ale musím říct, že se osvědčil. Dýně nijak radikálně chuť kořenící směsi nezmění, ovšem přidá jí svojí specifickou vůni, barvu a tak trochu to všechno oživí.
Jelikož jsem opravdu velkým příznivcem podzimního Pumpkin Spice Latte, neváhala jsem ho hned vyzkoušet.. Latte, kopec šlehačky a domácí koření. Přesně v tuhle chvíli jsem byla z koření poprvé naprosto nadšená.
V článku najdete i další typy jak PS využít. Navíc je to koření, takže se nemusíte bát, že by se v blízké době nějak zkazilo, stačí ho jen dobře uskladnit.

Suroviny
  • 6 lžiček sušené dýňové kůry
  • 4 lžičky skořice
  • 1 lžička muškátového oříšku
  • 1 lžička sušeného zázvoru
  • 1/2 lžičky hřebíčku


Postup
Pokud si nebudete chtít usnadnit práci, a nebo prostě nemáte tu možnost koupit všechny uvedené ingredience už v hotovém = na jemno namletém stavu, budete (jako já) nezbytně potřebovat - hmoždíř, struhadlo, sítko.. no a o něco více času.
V první řadě si vezmeme dýňovou kůru, nastrouháme ji na struhadle na té nejjemnější straně a dáme sušit (jde to určitě i obráceně - usušit kůru v celku a až potom strouhat). Pokud máte sušičku, postačí jí maximálně 2 hodiny, pokud ne, rozložte kůru na noviny a nechte sušit alespoň do druhého dne - ve finále prostě musí chrastit, rozpadat se mezi prsty na ještě jemnější kousky.
Stejně budeme postupovat i se zázvorem. Malý kousek zázvoru na jemno nastrouháme a necháme sušit.
Teď přichází na řadu muškátový oříšek, pokud nemáte mletý, jednoduše ten vcelku nastrouhejte, následně ho můžete přesít přes sítko, zbavíte se tak větších kousků.
Předpokládám, že ve většině případů máte doma skořici spíš mletou.. Pokud ne, s tou celou budeme prostě postupovat úplně stejně jako s muškátovým oříškem - nastrouhat, přesít.
Zbývá hřebíček. Troufám si říct, že ten prostě nenastrouháte :D. Několik "hlaviček" tedy nasypeme do hmoždíře a utlučeme je, co nejvíc to jde. No a opět přesejeme. 
Teď už stačí jen všechno koření společně zamíchat, ať už v misce, nebo třeba ve zmiňovaném hmoždíři a uložit do dobře uzavíratelné sklenice / kořenky.

  • Koření můžeme použít do spousty sladkých jídel, do perníčků, dýňového koláče, kompotu, nebo třeba do oblíbeného Pumpkin Spice Latte.
  • Pokud spíš než o koření stojíte o takový.. dýňový cukr, jednoduše prostě do směsi přidejte 3 - 4 lžičky třtinového cukru.



Dobrou chuť
N. ♥

2 komentáře: