BATÁTOVÝ KRÉM


Po "kratší" pauze (:D) tu máme další recept. Do toho podzimního - pro mě až nesnesitelně studeného počasí - si myslím, že úúúplně ideální. Jednoduchá, rychlá polévka, která Vás zasytí i zahřeje zároveň.
Kdybych Batát neboli Povijnici Batátovou měla k něčemu chuťově přirovnat bude to rozhodně dýně Hokaidó. Takže pokud máte rádi dýni, musíte mít rádi i batáty :D. 
Batáty jsou původem z Ameriky, kde jsou velmi oblíbené - jsou skvělým zdrojem sacharidů ale i spousty vitamínů, no a zároveň se z nich nechá připravit nesčetně mnoho pokrmů - přes polévky, kaše, chipsy, hranolky až po různé druhy moučníků.
U mě tentokrát zvítězila polévka, a aby byla opravdu taková.. poctivá podzimní, jako doplňující ingredience jsem zvolila šafrán - lehce hořko-ostrá chuť (kterou tedy při  běžném použití, v běžném množství výrazně necítíte, ale přeci jen dodá určitý šmrnc) + pečený česnek - česnek syrový se do téhle jemné polévky až zas tak nehodí, ovšem když česnek upečete doměkka s kapkou olivového oleje, je to přesně to, co tahle polévka potřebuje! :D

Suroviny
  • 1 a 1/2 větších batátů
  • 1 hlavička česneku
  • olivový olej
  • 300 ml zeleninového vývaru
  • špetka šafránu
  • čerstvé bylinky
  • lžička bílého jogurtu (na 1 porci - na dokončení, dozdobení)
  • sůl, pepř


Postup
Batáty si očistíme, oloupeme, nakrájíme na kostky. Česnek (i se slupkou) překrojíme napůl. Oboje - nakrájené batáty i česnek vložíme na plech vyložený pečícím papírem, zakápneme olivovým olejem, opepříme a osolíme (nejlépe mořskou hrubozrnnou solí). Vložíme do předehřáté trouby na 200 stupňů a pečeme až do změknutí batátů (35 - 45 minut).
Upečené batáty spolu s vyloupanými stroužky česneku vložíme do robotu a promixujeme na hladké pyré. Následně pyré propasírujeme přes cedník do hrnce, rozředíme zeleninovým vývarem (samozřejmě záleží na Vás jak moc hustý chcete krém mít) a přivedeme k varu. Přidáme na špičku lžičky šafránu, případně dosolíme a dopepříme.
Podáváme se lžičkou bílého jogurtu a čerstvými bylinkami

Pokud chcete mít krém ještě krémovější :D můžete část vývaru nahradit smetanou.


Dobrou chuť
N. ♥

2 komentáře: