..aneb dnešní oběd (možná tak trochu experiment), odlehčená verze klasických lasagní, jídlo pro tohle krásné slunečné počasí. Když máte chuť na tepelně upravenou zeleninu a z lednice na Vás číhá lilek. V Řecku tuhle zeleninu většinou doplní výrazným sýrem - Fetou. Ti, kteří nejsou zrovna jejími obdivovateli mohou použít například mozzarellu - musím ale říci, že feta - navíc rozpečená, dodá tomuhle jídlu opravdu šmrnc. Posuďte sami ☺
Suroviny
- 1 lilek
- 250 g cherry rajčátek
- 1 červená cibule
- 1 rajský protlak
- 150 g sýru feta
- olivový olej
- sůl
- oregano
Postup
Lilku ukrojíme "prdelky", podélně rozpůlíme a nakrájíme na tenké plátky, rozložíme na talíř a silně posolíme (takto nasolený lilek necháme takzvaně "vypotit", zbaví se přebytečné vody a hořkosti, na internetu u mnoha pokrmů uvádí dobu pocení i přes dvě hodiny, já ho nechala uležet přibližně 30 minut a myslím, že mu to úplně stačilo).
Zatímco se nám potí lilek, připravíme omáčku. Cherry rajčátka nakrájíme na čtvrtky, cibulku na kostičky, vložíme do hrnce s olivovým olejem, špetkou soli, oreganem a necháme zarestovat. Když už se rajčátka pomalu rozpadají, přidáme rajský protlak a přibližně 2 panáky vody na rozředění. Omáčku necháme provařit (následně můžeme rozmixovat, není to vůbec nutné, naopak alespoň pak máte do čeho kousnout).
A můžeme se vrátit k lilku - plátky vezmeme a důkladně opláchneme vodou, osušíme (třeba papírovou utěrkou) a nasucho opečeme na pánvi (pokud máte kontaktní gril, můžete lehce ogrilovat). Opečené plátky začneme skládat na dno pekáčku, které pomažeme olivovým olejem. Když máme dno vyplněné lilkem, přidáme vrstvu omáčky a následně vrstvu nadrobené fety. A znovu - lilek, omáčka, feta,.. Dokud není pekáček plný - končit bychom měli sýrem, který navrch můžeme zakápnout olejem a posypat oreganem. Vložíme do trouby a pečeme (nejlépe grilujeme - pokud máte troubu s grilem) na 200 stupňů cca 20 -25 minut.
Pro doplnění - uvedeným množstvím jsem naplnila pekáček o rozměrech 25 x 15 cm, takže přibližně 4 menší porce.
Dobrou chuť
N. ♥
Hmm zajímá kombinace, se sýrem feta jsem ještě nezkoušela, díky za tip na změnu :)
OdpovědětVymazatNení za co, já mám fetu hrozně ráda a k tomu nevýraznému lilku se myslím skvěle hodí, určitě vyzkoušej! :)
Vymazat