CHIA MARMELÁDA Z LESNÍHO OVOCE


Možná někteří z Vás (marně :D) očekávali recept na vánoční cukroví.. Těch je před svátky všude spousta a hlavně.. každý má určitě ten svůj nejlepší tajný recept na vanilkové rohlíčky, na který nedá dopustit. 
Možná, že se tu původně nějaké to cukrovíčko objevit mělo. A možná jsem to jen nestihla. A nebo jsem mooooožná byla trochu líná :D. 
Ale! V novém roce to všechno poctivě odčiním ☺.. a začneme hned. Něčím zdravým. Něčím, co můžete bez obav zařadit do svých novoročních diet :D. Jednoduchou, rychlou, zdravou chia marmeládou.

Suroviny
  • 3 hrnky lesního ovoce (čerstvé nebo mražené)

Nevím, jestli právě název "lesní ovoce" je pro tuhle moji směs ten pravý.. každopádně obsahuje maliny, borůvky, ostružiny, černý a červený rybíz. Pokud budou ve směsi navíc třeba jahody, určitě to není na škodu. Marmeládu můžeme připravit i z každého jednotlivého druhu ovoce.
  • 5 polévkových lžic vody
  • 3 polévkové lžíce chia semínek
  • 3 - 4 lžíce hnědého rýžového sirupu
  • 2 celé skořice


Postup
Je to vážně jednoduché.. do hrnce nasypeme ovoce, přidáme vodu, chia semínka, osladíme sirupem a vložíme obě skořice.
Hrnec dáme na plotnu a zahříváme na mírném plameni, dokud nezačne ovoce pouštět šťávu a následně vřít. V tuhle chvíli je dobré směs občas promíchat - chia semínka se ráda lepí a přichytávají ke dnu.
Jakmile začne marmeláda vřít, začne také houstnout. Od této chvíle bude zbývat už jen cca 20 minut do konce. Chia semínka začnou vsakovat šťávu a marmeládu zahustí, je tedy důležité míchat častěji, samozřejmě to ale neznamená, že musíte stát u hrnce celých 20 minut a míchat jako zběsilí :D.
Když je marmeláda hotová, (měla by být stále trochu tekutá) vyjmeme skořice, přendáme ji do dobře uzavíratelné těsnící sklenice a necháme zchladnout. Po vychladnutí by měla marmeláda ještě trochu zhoustnout.

  • Marmeláda je velmi jednoduchá, ale díky obsahu bobulového ovoce a především chia semínek také zdravá. Chia semínka jsou zdrojem vlákniny, vitamínů, minerálů i bílkovin, jelikož absorbují vodu a ráda bobtnají navozují i pocit sytosti.
  • Marmeládu můžeme použít úplně stejně jako tu klasickou - na lívance, palačinky, do jogurtu.. Noo a nebo na skvělý ovesný crumble - recept na něj samozřejmě najdete na blogu, budete si na něj ale muset pár dní počkat :D.



Dobrou chuť
N. ♥

3 komentáře:

  1. Tyhle chia marmelády zbožňuji :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Je super, taky mi moc chutná.. Hlavně je to rychlovka a přesně víš, co v ní je :). Takže musím udělat zásobu chia semínek na léto, až bude přebytek čerstvého ovoce :D

      Vymazat
  2. Marmeláda skvěláááááá!! Vážně je to rychlý, chutný, zdravý a ke všemu bez zbytečných chemických látek.... :)
    Marmelády já osobně zbožňuju a tahle mi chutná o to víc, že jsem si jí udělala uplně sama. :D Moje snídaně budou zase o něco veselejší :D
    Takže děkuji za tenhle super recept!!! :) :*

    OdpovědětVymazat