OVESNÝ CRUMBLE KOLÁČ


Jak jsem slíbila, crumble koláč, ve kterém využijete marmeládu z předchozího receptu. Možná se budete divit, ale v receptu nenajdete máslo, cukr, vejce, ani pšeničnou mouku. Jde teda vlastně o úúúúplně zdravý veganský koláč :D! Samozřejmě tím nechci odradit ani zapřísáhlé masožrouty ani milovníky sladkého. V tomhle případě rozhodně neplatí, "co je zdravý není dobrý" :D.
Díky rýžovému sirupu a ovocné marmeládě o se o sladkou chuť rozhodně nepřipravíte.. Navíc si nebudete muset nic vyčítat až tenhle koláč spořádáte :D..

Suroviny
  • 1 chia vejce (1 polévková lžíce chia semínek + 5 polévkových lžic vody - smícháme a necháme nabobtnat - nejlépe přes noc)
  • 1/3 hrnku bio kokosového oleje (rozehřátého)
  • 1/3 hrnku hnědého rýžového sirupu
  • 1/2 hrnku ovesné mouky
  • 1 hrnek ovesných vloček
  • 1 hrnek rýžové mouky
  • špetka jedlé sody
  • špetka soli
  • chia marmeláda z lesního ovoce - recept zde


Postup
Jako první si připravíme chia vejce - přesně tak jak je uvedeno v surovinách, já ho připravila den předem, ale postačí mu i nějaká ta hodinka v lednici.
Nyní se můžeme pustit do těsta na koláč - v míse promícháme všechny tekuté suroviny, to znamená - chia vejce, koko olej, rýžový sirup. Když máme důkladně promícháno začneme postupně přidávat  sypké ingredience - vločky, ovesnou mouku, rýžovou mouku, sůl a jedlou sodu. Může se zdát, že těch sypkých surovin je oproti tekutým příliš mnoho.. ale chce to jen trošku trpělivosti. Navlhčíme si ruce a těsto důkladně zpracováváme. Po chvilce se vše spojí a můžeme přejít k dalšímu kroku.
Vezmeme si formu (plech) na koláč a vyložíme pečícím papírem. V tuto chvíli bychom si už taky měli předehřát troubu.. a to na 180 stupňů.
Do vyložené formy přendáme 2/3 zpracovaného těsta a začneme "pěchovat" na dno. Můžeme si pomoci například lžící, ale... ruce jsou ruce :D. Na uhlazené těsto přijde naše chia marmeláda - na jeden koláč jsem použila vlastně veškerou marmeládu - to znamená množství z předchozího receptu.
Teď přijde na řadu zbytek těsta, z kterého uděláme drobenku, a tu nasypeme na vrstvu marmelády.
Můžeme péct. Koláč pečeme 20 minut při teplotě 180 stupňů, po dvaceti minutách koláč přikryjeme alobalem, abychom zabránili spálení vrchní vrstvy.

  • Drobenku můžeme obohatit o oříšky, například plátky mandlí - bude pak ještě křupavější.
  • Pokud chcete koláč krájet, je nejlepší nechat ho odležet v lednici do druhého dne. Samozřejmě, pokud to nevydržíte, nechá se jíst i teplý... nejlépe lžičkou rovnou z pekáče :D.



Dobrou chuť
N. ♥

Žádné komentáře:

Okomentovat