INDICKÝ DAAL


Indický Daal patří k mým oblíbeným jídlům, věřím, že když ho ochutnáte, vybudujete si na něm podobnou závislost..
Pokud jste znalci, tak vám název může napovědět, že se jedná o jídlo luštěninové, no a jelikož je indické je taky dost "spicy" :D, plné chutí skvělého koření a bylinek.
Kromě spousty chutí obsahuje taky spouustu bílkovin a minerálů. Jedná se o typické vegetariánské jídlo - ovšem pokud kromě (mého ooooblííííbenééého :D) ghí použijete olivový olej uvaříte skvělé jídlo veganské.
Pokud vás vyděsily slova "luštěniny, vegetariánské a veganské", tak jste ten nejlepší adept na ochutnání Daalu! No a pokud ne.. musíte ho ochutnat samozřejmě taky :D...

Suroviny
  • 200 g červené čočky
  • 150 g fazolí (černé nebo azuki)
  • voda
  • 4 lžíce ghí (pro zdravější nebo veganskou verzi můžeme použít i olivový olej)
  • 1 větší cibule
  • 6 stroužků česneku
  • 3,5 lžičky garam masala
  • 1 lžička sušeného koriandru
  • 1 lžička římského kmínu
  • 1 lžička kurkumy
  • 1/4 lžičky skořice
  • 1 chilli paprička
  • 250 g rajčat
  • 2 lžíce rajčatového pyré
  • 150 - 200 ml ovesné smetany (můžeme použít klasickou sojovou nebo například mandlovou)
  • himalájská sůl
  • pepř
  • čerstvé bylinky



Postup
Úplně první věc, kterou musíme začít je namočení fazolí - a to nejméně na 12 hodin, takže fazole propláchneme, zalijeme vodou a necháme odpočívat (nejlépe přes noc).
Po uplynutí 12 hodin fazole slijeme, přidáme čistou vodu a dáme vařit, stejně tak dáme vařit i čočku (čočku není třeba namáčet, tedy pokud se jedná o tu červenou! :D). Luštěniny můžeme vařit dohromady, ovšem červená čočka je hotová během několika minut, oproti tomu fazolky potřebují minut alespoň 40, v tomhle případě je tedy možná lepší uvařit každou luštěninu zvlášť☺. Vaříme, vaříme dokud nám nevznikne kašovitá konzistence.
Když máme uvařeno, připravíme si hlubší pánev a na ní necháme rozpustit ghí (nebo rozpálit olivový olej), přidáme nadrobno pokrájenou cibuli a prolisovaný česnek a necháme "zrůžovět". Teď přijde na řadu to nejdůležitější - koření. Všechno koření (garam masala, koriandr, římský, kmín, kurkuma, skořice i chilli paprička) můžeme smíchat, přidáme na pánev a necháme poooořádně rozvonět.
Nyní můžeme přihodit pokrájená rajčata (klidně nahrubo i se slupkou - krásně se rozvaří), jako další přijde na řadu rajčatové pyré a voda - cca tak 150 ml.
Teď už zbývá jen přidat čočku, fazole, dochutit solí a pepřem. Ovšem ještě se neradujte, teď nás čeká alespoň 30 - 45 minut dušení a propojování všech chutí :D...
Po uplynutí téhle dlouuuhé doby jsme konečně skoro v cíli. Teď už stačí jen přilít ovesnou smetanu, nechat lehce provařit a můžeme servírovat. Výsledná konzistence by měla být hustá, kašovitá - pokud je hustá až moc můžeme přidat víc smetany nebo prostě rozředit trochou vody.
Servírujeme spolu s pokrájeným chilli a čerstvými bylinkami - nejlepší volbou je samozřejmě koriandr.

  • Pokud neseženete čerstvý koriandr klidně můžete použít třeba mátu, k tomuhle kořeněnému jídlu se skvěle hodí.
  • Klasickou přílohou k daalu je chléb naan, a nebo třeba rýže - nejlépe Basmati uvařená spolu s několika hřebíčky.



Dobrou chuť
N. ♥

Žádné komentáře:

Okomentovat