"CHEESECAKE" S MAKOVÝM ZÁKLADEM


Tenhle cheesecake, nebo třeba tvarohový dort chcete-li.. byl ze začátku spíš takovým experimentem - jak a co použít, aby vše zůstalo pohromadě a chutnalo tak jak má. Nakonec se ovšem povedlo.. a možná i proto v surovinách a pod receptem najdete několik alternativ jak ho připravit. 
Nejspíš teď někoho zklamu, ale ve spodní cheesecakové krustě nenajdete ani máslo, ani sušenky :D.. Ti, kteří to ocení, mohou zkusit využít makovou krustu třeba i při přípravě dalších dezertů, klidně i nepečených, uvedené suroviny se totiž udrží pohromadě i bez pečení, stačí prostě vložit do lednice a nechat ztuhnout.
Nechat ztuhnout - to jsou dvě opravdu důležitá slova při přípravě i tohoto dezertu.. Nedočkavcům doporučuji lžičku.. a bryndák :D

Suroviny - krusta
  • 200 g ovesných vloček
  • 150 g máku
  • 8 lžic kokosového oleje
  • 2 lžíce sirupu (rýžový, datlový,..)
Suroviny - tvarohová vrstva
  • 4 tvarohy (měkké ve vaničce po 250 g)
  • 1 zakysaná smetana
  • 5 vajec
  • 2 pudingy
  • 85 g cukru (třtinový, kokosový)


Postup
Připravíme si food processor, do kterého vložíme všechny suroviny potřebné na spodní vrstvu (krustu) a společně promixujeme. Výsledkem by měla být lepivá jednotvárná hmota. Vezmeme dortovou formu, vyložíme pečícím papírem a hmotu upěchujeme na dno - můžeme si pomoci například lžící, nebo dnem skleničky, nejlepším nástrojem jsou ovšem - jak jinak než... ruce :D.
Formu s krustou odložíme stranou, není nutné ji vkládat ani do lednice, ani například předpékat v troubě. V této chvíli si ovšem troubu můžeme, nebo spíš musíme předehřát. Nastavíme 200 stupňů a necháme zapařit - do spodní části jednoduše vložíme pekáček s vodou.
Nyní se vrhneme na vrchní vrstvu. V míse rozšleháme vejce společně s cukrem a postupně opatrně přimícháme pudingové prášky. Do téhle vaječné směsi přimícháme všechny tvarohy a zakysanou smetanu - krém musí být hladký bez hrudek.
Tvarohovou vrstvu nalijeme na makovou krustu a cheesecake vložíme do předehřáté trouby. Na zvolených 200 stupňů pečeme pouze 10 minut, potom teplotu snížíme na 140 stupňů a pečeme dalších 40 - 50 minut.
Hotový dezert vytažený z trouby necháme vychladnout - nejlépe do druhého dne - krásně ztuhne a bude držet pohromadě, u teplého cheesecaku se krusta může rozpadat.

  • V surovinách uvádím třtinový či kokosový cukr, samozřejmě lze použít i klasický bílý (který se vlastně od třtinového zase tak moc neliší), ovšem s cukrem kokosovým dodáte dezertu lepší, lahodnější, lehce karamelovou chuť, zároveň se jedná taky o variantu (o něco) zdravější, šetrně zpracovanou, s obsahem některých vitaminů i minerálů. Další možnou variantou je cukr úplně vynechat ☺.
  • Pokud se kokosu chceme držet, můžeme jím nahradit i zakysanou smetanu - konkrétně tedy kokosovým mlékem (teď mám namysli husté kokosové mléko, ve většině případech prodávané v plechovce).
  • Hotový cheesecake můžeme doplnit například ovocem - ať už čerstvým, nebo třeba ovocnou omáčkou.



Dobrou chuť
N. ♥

Žádné komentáře:

Okomentovat