SRIRACHA


Pokud se vám - tak jako mně - poštěstilo sklidit hojné množství chilli papriček a teď nevíte, co s nimi.. Tady je řešení. Sriracha - omáčka z chilli papriček, kterou ocení především milovníci pálivého jídla.. hooodně pálivého.
Jestli tak úplně  nevíte, co si pod tímhle názvem představit, nebo co od téhle omáčky očekávat, běžte se podívat do nejbližší asijské restaurace, předpokládám, že tahle omáčka uzavřená v plastové láhvi se zeleným víčkem, bude nedílnou součástí každého stolu (možná nejen těch asijských restaurací).
Sriracha je původem z Thajska, konkrétně z města Si Racha. Její výroba není vůbec složitá, postačí vám pouhých 5 běžně dostupných surovin - i přes to může být chuť Srirachi pokaždé trochu jiná, záleží jaký druh chilli použijete. Pak to chce jen trochu trpělivosti.. A následně plechovou.. pusu :D

Suroviny
  • 400 g chilli papriček (v mém případě jalapeños)
  • 4 stroužky česneku
  • 3 a půl lžíce kokosového cukru
  • 1 a půl lžičky soli
  • 4 lžíce vody
  • 50 ml octa


Postup
Chilli papričky (bez stopek) pokrájíme, vložíme do mixéru společně s česnekem, solí, cukrem a vodou. Množství vody je možné znásobit, záleží na papričkách. Jednoduše - obsah by se měl snadno mixovat, neměl by být ovšem moc tekutý. Výsledná konzistence by měla obsahovat malé kousky chilli a jejich semínek. Když je umixováno přendáme "pastu" do nádoby, kterou překryjeme potravinářskou fólií.
Nádobu s omáčkou umístíme někam, kde nebude překážet :D, musí totiž takhle stát a kvasit alespoň týden. Vhodné je nechat ji při pokojové teplotě, případně na temnějším místě. Během týdne, můžeme omáčku několikrát promíchat. 
Po uplynulých 7 dnech by omáčka měla být krásně nadýchaná. V tuto chvíli ji přendáme opět do mixéru, přidáme ocet a mixujeme do co nejhladší konzistence, podle potřeby můžeme přidat i vodu. Rozmixovanou Srirachu je dobré ještě propasírovat přes cedník a zbavit se tak přebytečných kousků i semínek.
Výsledný obsah bude (logicky) o něco menší než před kvašením, každopádně i tak vydrží celkem dlouho.. Na dochucení různých pokrmů stačí opravdu kapka. 
Hotovou Srirachu umístíme do dobře uzavíratelné nádoby a skladujeme v lednici.


  •  Kokosový cukr lze samozřejmě vyměnit za cukr třtinový, nebo i klasický bílý. Výhodou toho kokosového je jemná karamelová chuť, která se k chilli podle mě hodí lépe. Dalším plusem je, že cukr kokosový je vhodnější (napsat přímo vhodný není asi úplně nejlepší nápad, přeci jen.. pořád je to cukr) například pro diabetiky.


Dobrou chuť
N. ♥

Žádné komentáře:

Okomentovat